Coraz częściej zdarza się, że ludzie wracają do wiedzy babć i prababć. Najczęściej wykorzystywana jest ona wówczas, gdy decydujemy się samodzielnie przygotować przetwory, z których będziemy korzystać zimą, zamiast kupować gotowe w sklepie. Takie rozwiązanie ma swoje zalety, bo chociaż można się zastanawiać czy oszczędzamy na finansach, to z pewnością zyskuje na tym nasze zdrowie. Wiemy, że skorzystaliśmy z najlepszych warzyw, wiemy co dokładnie zostało do nich dodane, a to oznacza, że mogliśmy całkowicie wyeliminować szkodliwe składniki. Jednak, żeby kiszenie się udało, nie wystarczy tylko wybrać odpowiednie produkty, trzeba mieć jeszcze odpowiednie naczynie, w którym będzie można je ukisić.
Spis treści:
W czym najlepiej kisić?
Jeżeli chodzi o kiszenie to możemy do tego wykorzystać najróżniejsze naczynia, jeśli tylko nie będą przepuszczały wody. Dlatego możemy skorzystać z różnych: słoików do kiszenia, butelek, beczek, kamionek czy nawet wiader. Mogą mieć one różne wielkości, różne kształty, ale to co jest najważniejsze, to nie przepuszczają wody, a więc wszelkie warzywa, które tam włożymy mogą się swobodnie kisić przez tyle czasu ile potrzebują. Jednak jeśli spokojnie się nad tym zastanowimy, to może się okazać, że najlepsze do tego typu działań są słoiki. Dlaczego? Z wielu różnych powodów.
słoiki do kiszenia
Skoro wystarczy naczynie nie przepuszczające wody, to dlaczego akurat słoik jest najlepszy? Po pierwsze wybierając mniejsze słoiki, ryzykujemy że będziemy musieli wyrzucić mniej, jeżeli któryś się popsuje, bo zrobimy coś nie tak. Poza tym słoiki są przezroczyste i bezbarwne, dzięki czemu możemy obserwować co się dzieje zarówno podczas kiszenia, jak i później. Do tego można je bez problemów szczelnie zakręcić. Wielu ludzi zwraca również uwagę na to, że słoiki są dość tanie, a dodatkowo jeszcze dzięki uniwersalnemu gwintowi, bez problemów można do nich dokupić nakrętkę, jeśli stara ulegnie zniszczeniu. Jeżeli chcemy mieć pewność, że nasze warzywa będą dobrze zakiszone i co więcej, przez cały czas chcemy mieć możliwość obserwowania co się z nimi dzieje, to powinniśmy je kisić w słoikach.
Będzie to najlepsza z możliwych opcji, a do tego jeszcze bez trudu będziemy mogli dokupić kolejne, albo zakupić tylko same nakrętki, jeśli będzie taka potrzeba. Słoiki nie muszą być duże, a to daje nam możliwość brania tylko takiej ilości kiszonych warzyw, które jesteśmy w stanie szybko zjeść.